perjantai 11. maaliskuuta 2016

Puhevammat



Puhevammaisuus tarkoittaa ihmistä, joka ei tule arjen kommunikaatiotilanteissa toimeen puheen avulla. Siihen usein myös liittyy oppimisvaikeuksia kirjoittamisen sekä lukemisen saralla. Puhe-ja kommunikaatiovaikeus voi liittyä puhe-ja äänielimistön heikkoon toimintaan tai vaikeuteen tuottaa tai ymmärtää kielellisiä ilmaisuja. Vuorovaikutusta sekä kommunikaatiota voi haitata myös aivojen kehitykselliset häiriöt. Ihmisen kyky havaita ympäristöönsä sekä toisiin ihmisiin voi olla rajoittunut. Eriasteiset kommunikaatiovaikeudet voivat olla synnynnäisiä tai liittyä, esimerkiksi kehitysvammaan tai autismiin. Puhekykyn ja kielellisien taitojen menetys voi myös johtua jostakin neurologisesta sairaudesta tai vammasta kuten aivoverenkierronhäiriö.

Kommunikoinnin apuvälineet mahdollistavat viestien tuottamisen muilla tavoin kuin puhumalla, kuten kuvilla, bliss-symboleilla ja kirjoittamalla. On hyvin tärkeää, että viestiä vastaanottava henkilö on kärsivällinen sekä kunnioittaa asiakasta antaen hänelle aikaa tuoda asiansa esille. On ilmiselvää ettei viestien välitys ole yhtä nopeaa ja välitöntä kuin kommunikointi puhumalla, joten on tärkeää kuunnella ja olla läsnä tilanteessa. Apuvälineitä hankitaan pääasiassa lääkinnällisenä kuntoutuksena julkisen terveydenhuollon toimesta. Hankintaa edeltää apuvälinetarpeen arviointi sekä kokeilu.

Esimerkkkejä puvälineitä kommunikointiin sekä tiedonvälitykseen:
  • kommunikointitaulu
  • kommunikointikansio
  • puhelaite
  • laite kirjoittamalla tapahtuvaan kommunikointiin
  • kommunikointiohjelma
  • ääniproteesi ja puheäänen vahvistin
  • tietokone
  • senioritietokoneet
  • tabletti
Lähtisin rakentamaan asiakkaalle kommunikaatiokansiota huomioiden asiakkaan yksilöllisen toimintakyvyn sekä kommunikaationtarpeen. Koostaisin sanaston ajatellen asiakkaan elämää yleensäkin, millaisia ilmaisuja asiakas tarvitsee selvitäkseen arkielämäntilanteista ja kanssakäymisistä. Tietenkin lähtökohtana tuntisin asiakkaan, jolloin tietäisin millaisiin vuorovaikutustilanteisiin ja toimintoihin tarve kohdistuisi. 
Kirjaisin asiakkaan kommunikaatiopassiin tuen tarpeen, puheen ilmaisutavan sekä kommunikointiin tarvittavan apuvälineen käytön, esimerkiksi blissymbolitaulun käytön perusteet, 

Tikoteekki on kehitysvammaisten ihmisten tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, joka edistää puhevammaisten osallisuutta, itsemääräämisoikeutta ja mahdollisuuksia kommunikoida yhteisössään ja yhteiskunnassa.Tätä kyseistä materiaalia voi hyödyntää lähihoitajan työssä, jos työskentelee kyseisen asiakasryhmän parissa. Voit oppia uusia tapoja kommunikoida asiakkaan kanssa. Esimerkiksi itse olen luova ihminen ja rakastan luovien työmenetelmien hyödyntämistä, jolloin minulle ominaista olisi käyttää siihen liittyviä menetelmiä kuten taide ja musiikki.

Lähde: papunet.net





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti